Telefon: 011 3640 168; e-mail: os.vribnikar@mts.rs

Predstavljanje knjige 'Prijatelji iz savane' Nikolete Novak u Domu Vukove zadužbine

Učenici odeljenja 1/5 i 2/3 su u četvrtak, 22. novembra 2018. godine posetili Dom Vukove zadužbine i prisustvovali predstavljanju knjige "Prijatelji iz savane" Nikolete Novak.

Nikoleta Novak je po obrazovanju veterinar. Vešto uklapa posao veterinara i pisca, pa je do sada za IK "Pčelica” objavila: ilustrovani priručnik "Upoznajmo kućne ljubimce”, romane "Tako mi je pričao Budimir” i "Tesa, mala balerina”, edicije slikovnica "Jedan dan sa životinjama”, "Priče iz šume”, "Prijatelji iz savane”, "Kad su mali veliki”.

Prijatelji iz savane" su zbirka ilustrovanih edukativnih priča u kojima su životinje likovi alegoričnih situacija o ljudskim manama karakterističnim za period detinjstva i odrastanja. Od majmuna će deca učiti o sebičnosti, od žirafe kako biti realan, a ne sa glavom u oblacima, od noja o stidljivosti, od zebre će naučiti da nije lepo ljutiti se, od lavića će učiti o mani tvrdoglavosti, a slonče će nam pokazati da nema razloga plašiti se.

Knjigu je majstorski ilustrovao Aleksa Jovanović i tako joj dao visoku likovnu vrednost. Knjigu je nagradilo Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) za najbolje oblikovanu dečiju knjigu na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Dela za decu Nikolete Novak dostupna su širom sveta na različitim jezicima, a "Prijatelje iz savane" mogu se čitati na kineskom, turskom i bugarskom.

Promociji je prisustvovala i urednica Izdavačke kuće "Pčelica" iz Čačka gospođa Bojana Jovanović koja je učenicima na kraju druženja podelila poklone (raspored časova i blok za beleške), a petoro najbržih i najsnalažljivijih učenika su uspeli da osvoje i poklon knjigu jer su tačno odgovorili na kviz pitanja koja im je Nikoleta postavila.

Prvaci i drugaci su danas uživali u Domu Vukove zadužbine zahvaljujući pre svega gostoprimstvu i druženju koje im je priredila gospođa Ljiljana Simić, urednica Vukovog čitališta. Zahvaljujemo joj što nas je pozvala!

Učenici su Dom Vukove zadužbine posetili u pratnji odeljenjskih starešina 1/5 i 2/3 i školskog bibliotekara.

Predstavljanju knjige "Prijatelji iz savane" prisustvovali su i novinari Politike koji će o ovom susretu objaviti na stranicama namenjenim najmlađima, u "Politici za decu".« Povratak na galerije