Telefon: 011 3640 168;e-mail: os.vribnikar@mts.rs

Predstavljanje knjige 'Ptica na vetar' Vesne Aleksić u Domu Vukove zadužbine

Učenici odeljenja 4/2 i 4/4 su u četvrtak, 5. decembra 2019. godine posetili Dom Vukove zadužbine i prisustvovali predstavljanju knjige Ptica na vetar književnice Vesne Aleksić. 

Promociju je otvorila urednica Izdavačke kuće "Pčelica izdavaštvo" iz Čačka, izdavač knjige, gospođa Bojana Jovanović koja je napravila uvod i poželela dobrodošlicu učenicima, a autorka knjige, književnica Vesna Aleksić nastavila da vešto vodi četvrtake kroz ovu zanimljivu priču.
U romanu Ptica na vetar postoji nekoliko narativnih tokova grupisanih oko nekoliko junaka, koji se međusobno poznaju, druže, pa se njihove priče prepliću i dopunjavaju. Međutim, pokretač radnje je sasvim benigni događaj – slučajna gramatičko-pravopisna omaška, lapsus lingue, jedne od junakinja – Jer sam lepa? – umesto Je l᾽ sam lepa? Dečje, vršnjačko zadirkivanje i ismevanje, koje se otrgne kontroli prerasta u surovost, deluje poput grudve snega bačene niz planinu. Vesna Aleksić je genijalno prikazala kolektivno nesvesno kod dece, koja su zavedena nepisanim pravilima grupe i u skladu s tim se ponašaju. S druge strane, imamo mladog pojedinca, još uvek neformiranu ličnost (ali „drvo se savija dok je mladoˮ) koja je svesna svoje greške, koja je svesna svog narušenog ugleda, sve bi sada uradila drugačije, ne bi dopustila sebi takvu glupost, trudi se da dostojanstveno izdrži poniženje, ali ponos popušta i ona se strovaljuje i topi u bujici besa, a zatim i suza. Svi su svesni da je šala otišla predaleko, ali niko prvi ne popušta…
Lazara, Andrija, Jovana i Petra su imali čast da čitaju odlomke iz knjige, a svi zajedno, posebno dečaci, danas su sa velikim žarom učestvovali u razgovoru sa piscem i pokazali ljubav prema knjizi i čitanju.
Zahvaljujemo gospođi Ljiljani Simić, urednici Vukovog čitališta na pozivu i gostoprimstvu i Izdavačkoj kući "Pčelica izdavaštvo" na poklonu! Pčelica izdavaštvo je poklonila dva primerka knjige Ptica na vetar za školsku biblioteku.

Učenici su Dom Vukove zadužbine posetili u pratnji bibliotekarke Mirjane Šoškić i odeljenjskih starešina 4/2 i 4/4, Budimke Dimitrijević i Suzane Stanković.« Povratak na galerije