Француски језик

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

У овој школи француски језик учи се од првог разреда и то шест часова недељно. Прича почиње давне 1927. када су на захтев родитеља ученика тадашње школе „Цар Урош“ доведене две наставнице француског језика из Француске. На основу споразума између Владе СФРЈ и Владе Републике Француске од 16.6.1966. године, на иницијативу Друштва Југославија-Француска, а по одобрењу Републичког секретаријата за образовање и културу СР Србије, уз сагласност СО Врачар, касније Београдске заједнице образовања, уз помоћ Просветно-педагошког завода у Београду, уведено је експериментално извођење интензивне наставе француског језика, са десет часова недељно у први разред школске 1966/67. године у основној школи „Слободан Принцип Сељо“ у Београду.

На трећем заседању Мешовите комисије, формиране на основу Споразума између Владе Републике Француске, одржаном децембра 1969. године у Паризу, утврђен је Програм културне сарадње и размене, којим је поново истакнут успех експерименталне наставе француског језика у основној школи „Слободан Принцип Сељо“ у Београду, као и потреба за даљим спровођењем овог ескперимента у поменутој школи. И после успешног шестогодишњег рада по програму за интензивно учење француског језика, Просветни савет СР Србије је одобрио 29.2.1972. године и настављање извођења наставе по овом програму од првог до осмог разреда, са десет часова у млађим и шест часова у старијим разредима. Према одобреном програму, исте године, у вези са поменутим законом о огледним школама и одељењима, СО Врачар прогласила је ову школу огледном својим решењем број 06-106/72-05 од 7.12.1972. године. Како се ОШ „Слободан Принцип Сељо“ од 1.9.1975. интегрисаласа ОШ „Алекса Шантић“, школа сада носи назив Огледна основна школа „Владислав Рибникар“. Те 1976. године, 23. марта школу је посетио културни аташе Француске амбасаде, а 7. децембра супруга француског председника Жискара Д`Естена и Јованка Броз присуствују часу у одељењу I/1. Школу је посетила и француска делегација на челу са републичким секретаром за образовање и културу. Реализација програма врши се путем две аудио визуелне методе: Frère Jacques (од 1. до 6. разреда) и методе La France en direct (за 7. и 8. разред) које предвиђају, поред књига намењених ученицима, и приручнике за наставнике са детаљним методским упутствима, и употребу фланелографа са фигуринама, зидних слика и звучног материјала и у потпуности одговарају броју часова и узрасту ученика. Одлуком Скупштине Београда и Градског СИЗ-а за основно образовање 1986. године прихваћено је учење два страна језика у основној школи, па су се стекли услови да француски језик у овој школи има статус редовног изучавања. Експеримент је верификован 1988. године.

У мају 1989. године школу је посетио заменик министра заобразовање и културу Француске, гдин M. Charpoint, а 14.6.1991. године представници Министарства просвете Француске. Пријатно ће се изненадити знањем француског језика ученика. Министарство просвете Републике Србије (ресор за предшколско образовање и васпитање) одобрило је 14.3.1996. године ООШ „Владислав Рибникар“ да ради по посебним програмима и по француским уџбеницима који су набављани из Париза посредством Француског културног центра. У школи се најсавременијим методама усавршавају изговор, интонација и сви елементи доброг владања француским језиком. Од самог почетка води се рачуна и о отклањању проблема код писмености. У свему томе ученицима помажу професори који се и сами непрестано усавршавају. Наставници који предају у првом циклусу, континуирано се усавршавају за извођење интензивне наставе страног језика са ученицима у раном узрасту и у складу са тим бирају одговарајуће уџбенике за извођење оваквог вида наставе. Од 2018. године, користи се уџбенички комплет Les Loustics (1 и 2), издавачке куће Hachette из Француске. Овоме је претходила обука наставника од стране Виолен Жамен (Violaine Jamen) саветника за наставу француског као страног језика при истој издавачкој кући. Овај уџбенички комплет намењен је деци од 6 до 10 година, дакле у складу је са узрастом наших ученика првог циклуса и са савременим приступом у настави страног језика у раном узрасту: фокус је на задатку (акциони приступ) и нуди разноврсне креативне и активности које помажу брзом и лаком учењу језика кроз игру. Наставници-предавачи у првом циклусу сусрели су се поново са аутором овог уџбеника на Зимској школи страних језика одржаној у јануару 2023. године и разменили позитивна искуства. У другом циклусу се од 2018. године користи уџбенички комплет Аdosphère (2, 3 и 4) исте издавачке куће. Он је намењен млађим тинејџерима, такође је заснован на акционом приступу у настави страног језика, богат је разноврсним текстуалним и аудио-визуелним материјалом, и активностима за усвајање језичких знања и развијање све четири језичке вештине: разумевање говора, читање, те усмено и писано изражавање. Важно је напоменути да је свака промена уџбеничких комплета била представљена уз стручно образложење Савету родитеља који је на предлоге увек давао једногласну подршку.

У сарадњи са катедром романистике – одељење за француски језик и књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду, студенти мастер студија реализују методичку праксу у нашој школи уз менторство професора француског језика и првог и  другог циклуса основног образовања. Слична сарадња успостављена је и са Универзитетима из Француске и Белгије уз посредовање Учитељског факултета у Београду.

За заслуге на пољу учења француског језика и француске културе, тадашњи директор школе Весна Фила одликована је септембра 2004. године високим француским одликовањем „Chevalier de l`ordre des palmes academiques“, а октобра 2012. године истим орденом и директор школе Снежана Кнежевић. Тако је настављена традиција ове школе још од управитеља Тихомира Н. Костића, одликованог 1935. Од Министарства просвете Француске за организацију наставе француског језика, Бронзаном медаљом, када је и школа добила орден „Palmes academiques“. Председник Републике Француске, Жискар Д`Естен 1976. године одликовао је тадашњу директорку Милену Раковић орденом Chevalier dans l`Ordre National du Mérite.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ