bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Читалачке радионице ИК „Propolis books“

Наша драга Тања Лебовић из ИК „Propolis Books“, била нам је гошћа и у среду, 20.3.2024. године.  Одржала је три читалачке радионице у одељењима шестог разреда Б смене (6/2, 6/4 и 6/6), на часовима српског језика и књижевности наставнице Сање Терић.
Тања је представила три књиге, Веселу анатомију, Чудесну медицину и Бриљантне умове, енглеског писца Адама Кеја. Све три радионице су протекле у забавној и подстицајној атмосфери.

“Ти то можеш!
Сви бриљантни умови који су икад ходали Земљом и чије су идеје и/или изуми унапредили овај свет, најпре су били… деца!
И види, уопште није важна твоја висина, тежина, језик којим говориш, да ли си дечак или девојчица, да ли живиш у дворцу или у гарсоњери – ако мислиш да можеш да промениш свет или утичеш на нечији живот, ти то можеш.
Пред тобом су биографије десет феноменалних људи који су једног дана помислили: Хеј! Имам сјајну идеју! И њихова генијалност је експлодирала. Они се нису родили као генијалци, али су имали сан и жељу да га остваре.
Упознаћеш Амелију Ерхарт. Она је прелетела огроман океан у малом авиону, сасвим сама, и то у време када су авионе правили од старог дрвеног отпада и када су изгледали као да ће се распасти сваког тренутка.
И тада није било филмова о летењу.
Ту је и Томас Едисон. Он је вероватно најпознатији изумитељ на свету, а школу је напустио са само дванаест година. Онда је изумео филмске камере! И сијалице! И смислио како да сними музику!
Имамо и Ејду Лавлејс. Отац јој је био веома богат и славан песник (Лорд Бајрон), па су зато сви мислили да би Ејда целог живота требало само да ленчари и носи лепе хаљине. Али, она је на то рекла: „Каква будалаштина! Ја желим да програмирам рачунаре!”, мада је то било пре готово двеста година и тада још нико још није изумео рачунаре. Али то није зауставило Ејду.
Добри, стари генијалац Ајнштајн открио нам је тајне свемира попут црних рупа, како се универзум непрестано шири и зашто нам стално нестају чарапе. (Добро, ово смо измислили, али звучи добро. )
Видећеш ко је Грета Турнберг, аутистична девојчица која је једног дана, уместо у школу, одлучила да оде испред Скупштине и започне протест против климатских промена.
А док се још нико није бринуо око климатских промена, пре стотину година, Марија Телкеш сматрала је да би било врло паметно употребити сунчеву топлоту за загревање домова. Зато је отишла у своју лабораторију и изумела начин како то да изведе, поставши Краљица Сунца.
Остали ликови чекају те у књизи, препуној инспиративних генијалаца који су својим величанственим делима променили свет. А некад давно, и они су, баш као ти, седели на каучу, читали књигу, чешкали се и размишљали кад ће вечера.
Ако желиш да сазнаш нешто више о људима који су се усудили да размишљају другачије, окрени страницу.
Читајући ову инспиративну дечју књигу (коју деци могу да „украду” и одрасли чланови фамилије) читаоци ће:
Сазнати интересантне појединости из живота неких знаменитих људи
Играти се „истина” или „ћорак”с целом породицом
Смејати се, па уозбиљити, схвативши:  ако имаш сан, само напред, свет чека.
Упознај оне који су мењали свет корачајући много испред свог времена.”

citalacka radionica sestaci 1
citalacka radionica sestaci 2
citalacka radionica sestaci 3
citalacka radionica sestaci 4
citalacka radionica sestaci 5
citalacka radionica sestaci 6
Vesela-anatomija-2
Cudesna-medicina-2
Briljantni-umovi

Неке од наслова ИК „Propolis books“ потражите и у школској библиотеци!
Читалачке радионице организовала: Мирјана Шошкић, библиотекар

Share